15 Σεπτεμβρίου 2011

10 άλμπουμ που άλλαξαν τη μουσική


Υπάρχουν στην ιστορία της δισκογραφίας κάποια άλμπουμ, τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους και έχουν συμβάλει στο να γίνει η μουσική αυτό που είναι σήμερα. Συγκεντρώσαμε 10 από τους πιο σημαντικούς δίσκους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.


Τίτλος: Elvis Presley
Καλλιτέχνης: Elvis Presley
Έτος: 1956

Τόμους ολόκληρους θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε μιλώντας για τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά του RocknRoll. Το πρώτο του, self-titled album ήταν εκείνο που του παρέδωσε το στέμμα. Πιασάρικα τραγούδια, αυτό που αναζητούσε μια γενιά βασανισμένη από τον πόλεμο, που προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Πασίγνωστες μελωδίες, που ακόμα και κάτι παραπάνω από μισό αιώνα μετά όλοι έχουμε ακούσει ή ακόμα και σιγοτραγουδήσει. Λίγοι καλλιτέχνες είναι τόσο προικισμένοι όσο ο Presley και το ντεμπούτο του είναι μια τρανή απόδειξη του μεγαλείου του. Αν χωρίζαμε τη μουσική σε οδηγητές και ακολούθους, ο Έλβις θα ήταν χωρίς αμφιβολία ο οδηγητής των οδηγητών.


 Τίτλος: At Folsom Prison
Καλλιτέχνης: Johnny Cash
Έτος: 1968

Μπορεί να μην πρόκειται για studio album, αλλά για live, παρόλα αυτά έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική όσο λίγα άλλα. Είναι το άλμπουμ με το οποίο ο Johnny Cash έγινε παγκοσμίως γνωστός, έχοντας την ευκαιρία να απευθυνθεί σε τελείως νέα κοινά.  Ο Cash μόλις έχει ξεπεράσει το πρόβλημα κατάχρησης ναρκωτικών που αντιμετώπιζε, και η επιθυμία του να δώσει συναυλία σε φυλακή γίνεται πραγματικότητα. Η φυλακή Folsom είναι η δεύτερη παλαιότερη φυλακή στην πολιτεία της Καλιφόρνια και έχει χτιστεί ώστε να χωρά 1800 κρατούμενους. Η επαφή του Cash με τους κρατούμενους ηλεκτρίζει, ιδιαίτερα σε τραγούδια όπως το Cocaine Blues, ή το Folsom Prison Blues. Ο δίσκος μας θυμίζει την ανάγκη για ζωή και θέτει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ερωτήματα σχετικά με θέματα όπως ο σωφρονισμός, 


Τίτλος: Abbey Road
Καλλιτέχνης: The Beatles
Έτος: 1969

Το εξώφυλλο του άλμπουμ έγινε αφίσα, μπλούζα, πινακίδα, το λάβαρο μιας ολόκληρης εποχής και όχι τυχαία. Το προτελευταίο studio album των Beatles αποδείκνυε για ακόμα μια φορά πως οι πιτσιρικάδες των αρχών της δεκαετίας του 60 μεγάλωσαν. Τόνοι αυτοσαρκασμού, ειρωνίας, ψύγματα ελπίδας σε σημείο που να πλησιάζει τον ουτοπισμό συνθέτουν το puzzle ενός δίσκου που τροποποίησε όσο λίγοι, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη μουσική.


Τίτλος: Wish You Were Here

Καλλιτέχνης: Pink Floyd
Έτος: 1975

To Wish You Were Here είναι το 9ο studio album από τους Pink Floyd. Ίσως να είναι άδικο να ξεχωρίσει κανείς ένα από τα άλμπουμ των Pink Floyd, μιας και το καθένα έχει τη μοναδικότητά του και διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Παρόλα αυτά, μια άστατη και μελαγχολική μελωδικότητα σε συνδυασμό με την κρυφή τραγικότητα των στίχων δημιουργούν υπαρξιακούς προβληματισμούς. Το κομμάτι Shine On You Crazy Diamond διαρκεί συνολικά 26 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα και είναι ένας ύμνος στη σύγχρονη ανθρώπινη ύπαρξη, στην απουσία και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Αυτή άλλωστε είναι και η γενικότερη ιδέα που επικρατεί στο άλμπουμ. Πηγή έμπνευσης για το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου υπήρξε η κατάρρευση του ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος, Syd Barrett.


Τίτλος: Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols
Καλλιτέχνης: Sex Pistols
Έτος: 1977

«Το Never Mind the Bollocks άλλαξε τα πάντα. Η παγκόσμια μουσική σκηνή δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ούτε έχει ξαναϋπάρξει κάτι ανάλογο έκτοτε.» γράφει ένας γνωστός δημοσιογράφος και εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε. Ξεσήκωσε ολόκληρη τη Μ. Βρετανία με τους αντισυμβατικούς του στίχους που το έφεραν στην κορυφή του UK Chart. Αντίδραση και ρήξη με το κατεστημένο ήταν τα βασικά μηνύματα του άλμπουμ και η αλήθεια είναι πως τα πέρασε στο κοινό του με τρόπο εμφατικό, σε σημείο που έγινε κοινωνιολογικό ζήτημα. Θα το θυμόμαστε σαν το άλμπουμ που γέννησε το punk.


Τίτλος: Thriller
Καλλιτέχνης: Michael Jackson
Έτος 1982

Το 1982, το MTV βρίσκεται στα πρώτα του βήματα και ο Michael Jackson στα καλύτερά του. Τα video clip αποκτούν ένα χαρακτήρα διαφορετικό, κάνοντας το θέαμα –ακόμα περισσότερο-  μέρος της μουσικής βιομηχανίας. Όταν κυκλοφόρησε το ομότιτλο single και το 14-λεπτο video που το συνόδευε, ο κόσμος δεν είχε δει κάτι ανάλογο. Εξαιρετικός συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και χορευτής, αλλά πάνω από όλα showman, ο Michael Jackson δώρισε στη μουσική ένα pop αριστούργημα, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με 8 Grammy. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ είναι πιθανότατα τα πιο γνωστά της μεγάλης καριέρας του Jackson (Beat It, Billie Jean, Wanna Be Startin`Something) και επηρέασαν εκατοντάδες άλλους καλλιτέχνες.



Τίτλος: Metallica
Καλλιτέχνης:Metallica
Έτος: 1991

Υπάρχει δίσκος των Metallica που δεν πιάνει υψηλά στάνταρ; Οι απαντήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια διίστανται, αλλά το σίγουρο είναι πως το ομότιτλο άλμπουμ τους, επίσης γνωστό ως “The Black Album” δεν χωράει αμφισβήτηση πως είναι ένα από τα πιο influential όλων των εποχών.  Με νέο ήχο, progressive thrash τον χαρακτήρισαν τα μέσα της εποχής, το heavy metal συγκρότημα κατάφερε να διευρύνει το κοινό του και να θέσει νέα δεδομένα στο χώρο της metal και ροκ μουσικής. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να πωλείται στα δισκοπωλεία και να «σπάει ταμεία», αφού το 2009 τιμήθηκε για 15η φορά ως πλατινένιο.


Τίτλος: Nevermind
Καλλιτέχνης: Nirvana
Έτος: 1991

Ακόμα ένας δίσκος της εποχής του MTV, αν και από άλλο μουσικό είδος. Οι ήχοι του άλμπουμ δεν διαφέρουν πολύ από τους punk pop ήχους των Red Hot Chili Peppers ή των Janes Addiction αλλά η φράση που χρησιμοποίησε το περιοδικό Spin στην κριτική του album αντικατοπτρίζει το τι ήταν τελικά το Nevermind: «Θα σιγοτραγουδάτε τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ για όλη σας τη ζωή». Ήταν ένα άλμπουμ που τάραξε τις ισορροπίες στη ροκ μουσική και αποτέλεσε το soundtrack μιας νέας γενιάς, αυτής των 90’s. Μαζί με το Ten των Pearl Jam έκαναν γνωστή στο κοινό την Grunge μουσική του Seattle και δημιούργησαν τις βάσεις για το ροκ ήχο ολόκληρης της δεκαετίας.


Τίτλος: Me Against the World
Καλλιτέχνης: Tupac
Έτος: 1995

Το Me Against the World θεωρείται ένα από τα καλύτερα Hip Hop άλμπουμ όλων των εποχών. Ο Tupac συνθέτει ένα δίσκο με ύφος εξομολογητικό, που αποτέλεσε το υπόδειγμα για εκατοντάδες ράπερ έπειτα. Κατόρθωσε παραθέτοντας του φόβους και τις ανησυχίες του να κάνει ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία και να θέσει τις βάσεις για το σύγχρονο hip hop. Ο ίδιος παρομοίασε τη μουσική του στο συγκεκριμένο δίσκο με blues λόγω του προσωπικού χαρακτήρα τον οποίο εναπέθεσε στα κομμάτια του. Αφήνοντας στην άκρη τους πυροβολισμούς, τη βία και τους σκοτεινούς δρόμους των μεγαλουπόλεων και επικεντρώνοντας την προσοχή μας στη μουσική, παρατηρούμε πως το Me Against the World είναι άλμπουμ ριζοσπαστικό. Είναι το Magnus opus της καριέρας ενός καλλιτέχνη που έφυγε γρήγορα αλλά άφησε αρκετά σπουδαίο κληροδότημα, αναγνωρισμένο και από τους μη λάτρεις αυτού του είδους μουσικής.


 Τίτλος: Play
Καλλιτέχνης:Moby
Έτος: 1999

Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε το Play σε ένα είδος μουσικής. Ξεκινάει από το φάσμα της electro και φτάνει στο alternative progressive. Αξέχαστες μελωδίες, μοναδικοί στίχοι, δεκαοχτώ τραγούδια, τα οποία σήμερα 12 χρόνια μετά ακούγονται όχι απλά σύγχρονα, αλλά φρέσκα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν όλη η μουσική σκηνή της δεκαετίας που ακολούθησε επηρεάστηκε από αυτό το δίσκο. Ποιος δεν έχει νιώσει νοσταλγία, πόνο, αγάπη, ελπίδα και όχι μόνο, ακούγοντας τα τραγούδια του Play;