19 Σεπτεμβρίου 2011

Το ροκ στη δεκαετία του '60: Περιοδικό "Μοντέρνοι Ρυθμοί"


Γράφουμε για το περιοδικό του Νίκου Μαστοράκη που έκανε πάταγο ανάμεσα στους teenagers της δεκαετίας του 1960. 

Σήμερα, με δεδομένη την πρόοδο της τεχνολογίας έχουμε την ευκαιρία μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να ενημερωθούμε για οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με τα ενδιαφέροντά μας. Τη δεκαετία του ’60 όμως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Ο Τύπος βρισκόταν ακόμη σε άνθηση, αποτελώντας το βασικό μέσο ενημέρωσης, μαζί με το ραδιόφωνο. Η τηλεόραση έκανε τα πρώτα της  -νηπιακά- βήματα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μόλις τότε είχε αρχίσει να ορθοποδεί, αφήνοντας πίσω της οριστικά τα σημάδια που της άφησε ο εμφύλιος.

Η φτώχεια συνέχιζε να ταλανίζει πολλά νοικοκυριά, ιδιαίτερα στην επαρχεία. Η καλλιέργεια, που οδήγησε στη μουσική επανάσταση της δεκαετίας του 60 στις αναπτυγμένες χώρες, ήταν για την Ελλάδα ένα μακρινό όνειρο. Παρόλα αυτά οι Έλληνες teenagers της εποχής δεν διέφεραν και πολύ σε νοοτροπία από τους συνομηλικούς τους Αμερικανούς ή Βρετανούς. Τουλάχιστον όχι όλοι. Το ραδιόφωνο έπαιζε Elvis, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly και Rolling Stones συνήθως με μια καθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό. Το ίδιο συνέβαινε και με τον κινηματογράφο. Οι νέοι των πόλεων στιβάζονταν στους κινηματογράφους για να δουν την τελευταία ταινία του Presley, ή της Rita Hayworth.

Όπως και σε κάθε άλλη εποχή, έτσι και τότε οι νέοι είχαν το μέσο έκφρασής τους. Το must-have περιοδικό για κάθε teenager της εποχής ήταν το δεκαπενθήμερο «Μοντέρνοι Ρυθμοί», το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον εκδότη Θανάση Τσιόγκα. Οι «Μοντέρνοι Ρυθμοί κυκλοφόρησαν την πρωταπριλιά του 1964, μόλις λίγο καιρό μετά την παρουσία των Beatles στο show του Ed Sullivan. Στο πρώτο τους τεύχος, εξώφυλλο είχαν τον Johnny Hallyday, είδωλο της εποχής για τον γαλλόφωνο κόσμο και κόστιζε 3 δραχμές.

Φυσικά, όπως είπαμε οι εποχές ήταν δύσκολες οικονομικά. Στην εξαετία που κυκλοφόρησε, το περιοδικό αντιμετώπισε δυσκολίες επιβίωσης. Οι νέοι της εποχής δεν είχαν αρκετά χρήματα ώστε να το αγοράζουν, οπότε ένας από την παρέα το αγόραζε για να το δώσει να το διαβάσουν και οι υπόλοιποι. Συν τοις άλλοις, οι «Μοντέρνοι Ρυθμοί» δεν βρήκαν την επιθυμητή υποστήριξη από τη διαφήμιση.
Την περίοδο μάλιστα της δικτατορίας πολλά από τα γραφόμενά του λογοκρίθηκαν και επιβλήθηκαν εγκωμιαστικά για το καθεστώς άρθρα.

Η σπουδαιότερη ίσως στιγμή όμως για το περιοδικό ήταν η συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, την οποία συνδιοργάνωσε με πρωτοβουλία του Νίκου Μαστοράκη, και με την οποία θα ασχοληθούμε ενδελεχώς κάποια στιγμή.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το περιοδικό, αποτέλεσε σε ένα μεγάλο βαθμό τη φωνή της νέας γενιάς. Σε αυτό έγραφαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μαστοράκης, ο Χρήστος Λεβέντης, ο Σπύρος Καρατζαφέρης και ο Γιάννης Πετρίδης,

 Ίσως αν το διαβάζαμε σήμερα, η γραφή του να μας φαινόταν παιδιάστικη και το περιεχόμενό του φτωχό, οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως υπήρξε η έκφραση μιας γενιάς που αναζητούσε την ταυτότητά της. Ομοίως έκανε και το περιοδικό.

Πηγές: Μοντέρνοι Ρυθμοί – Λεύκωμα
Τάκης Καλογερόπουλος – Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής