23 Σεπτεμβρίου 2011

Wavves - Life Sux EP (κριτική)


Οι Wavves είναι το μουσικό όχημα του Nathan Williams, ενός ανθρώπου που νομίζω ότι όλοι ζηλεύουν τον κόσμο στον οποίο ζει. O Γιάννης Μόσχος σχολιάζει το νέο τους ΕΡ, Life Sux.
Τα πάντα στο μυαλό του περιστρέφονται γύρω από το τρίπτυχο "skate-μουσική-surf", και το San Diego της California είναι ο ιδανικός τόπος για να το εφαρμόσεις. Όσο λοιπόν και αν διατρανώνει με το νέο του EP ότι "Life Sux", δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι το εννοεί στα αλήθεια...
Το "Life Sux" αποτελείται από 8 τραγούδια και έρχεται ένα χρόνο μετά το "King of the Beach", τον πιο ώριμο και critical acclaim δίσκο των Wavves. Με μια πρώτη ματιά, στο EP ξεχωρίζουν οι guests. Στο σούπερ ανεβαστικό 'Nodding Off' συμμετέχει η Bethany Cosentino, το έτερον ήμισυ δηλαδή του Williams, και στο 'Destroy' συμμετέχει ο Damian Abraham των Fucked Up, σε έναν hardcore punk δυναμίτη που διδάσκει πως πρέπει να παίζεται το είδος σήμερα. Το θορυβώδες punk rock των Wavves είναι πλέον γνώριμο και αποτελεί love or hate περίπτωση. Οι συνθέσεις του "Life Sux" δε θα προσθέσουν κάτι καινούριο, αιχμαλωτίζουν όμως ένα feeling που πολλοί θα εκτιμήσουν. Δε γίνεται για παράδειγμα να μην αναγνωρίσεις την αγάπη που τρέφει ο Nathan Williams για τους Nirvana με τίτλους κομματιών όπως 'I Wanna Meet Dave Grohl', αλλά και με grunge friendly συνθέσεις τύπου 'Poor Lenore' (ίσως το κορυφαίο κομμάτι του EP).

Ο αντίλογος λέει ότι ο Williams είναι ένας αιθεροβάμων stoner που νομίζει ότι είναι τόσο cool ώστε τα μισοτελειωμένα δίλεπτα τραγούδια του να αποκτούν νόημα. Δεκτή η ένσταση. Η απάντηση όμως είναι ότι οι Wavves επικαλούνται το feeling της μουσικής τους, και το απαιτούμενο attitude το διαθέτουν για να το υποστηρίξουν. Έχουν σπουδάσει συγκροτήματα όπως οι Nirvana, Dinosaur Jr. και Husker Du, και αν και δεν πρωτοτυπούν, δημιουργούν αδάμαστο και ανεξάρτητο rock, που πρέπει να ακούσουν όσοι είτε δεν ξέρουν που να το αναζητήσουν, είτε το αναζητούν σε λάθος μέρη. Δες το βίντεο για το 'Bug' και θα καταλάβεις τι εννοώ.