17 Οκτωβρίου 2011

Rock n roll ταινίες: Το καλύτερο συγκρότημα ... που δεν (?!?!?!) υπήρξε ποτέ!

Οι αρχές των 60's ήταν μια από τις πιο παραγωγικές περιόδους στην ιστορία της μουσικής. Οι νεανικές κραυγές, στα περιθώρια των πάρτυ των στυλάτων baby boomers έκρυβαν ευαισθησία, θέληση για επιτυχία, ταλέντο και ανεμελειά. Αυτό το κλίμα θέλησε να αναπαράγει ο Tom Hanks πριν περίπου μια δεκαπενταετία, στην ταινία του, όπου συμπρωταγωνίστησε και ο ίδιος, "That Thing You Do!".


To στόρυ διαδραματίζεται στο 1964, τη χρονιά που οι Beatles έκαναν την πρώτη τους περιοδεία στις ΗΠΑ και έκλεψαν τις εντυπώσεις στο σόου του Ed Sullivan. Η αμερικανική μουσική έψαχνε διακαώς τους "δικούς" της Beatles, βγάζοντας διάφορα συγκροτήματα με One-Hit-Wonders. Wonders ήταν και το όνομα του φανταστικού συγκροτήματος, που δημιούργησε η φαντασία του Tom Hanks για τις ανάγκες της ταινίας. Η ταινία ακολουθεί την πορεία του συγκροτήματος από τις πρώτες πρόβες και την πρώιμη επιτυχία ως το τέλος του.

Ήταν μια πολύ όμορφη ταινία, που ξεχύλιζε από το νεανικό ενθουσιασμό της εποχής και το πάθος των νέων της εποχής για το θέαμα αλλά και την επιτυχία. Από τα πρώτα βήματα και τα πρώτα "ουρλιαχτά" των θαυμαστριών, μέχρι την ψευδαίσθηση της επιτυχίας, ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου Τομ Χανκς, αναπαρήγαγε πολύ έξυπνα τις αυταπάτες μιας γενιάς που κατέκτησε όσα λίγες.

Σέξι, νεανικο, νοσταλγικό ίσως, το Τhat Thing You Do αξίζει να το (ξανα)δούμε  γιατί τελειώνοντας θα μας αφήσει μια πολύ γλυκιά αίσθηση και σημαντικά μηνύματα. Καλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Τομ Χανκς (κι ας απογοήτευσε η τελευταία του ταινία), αθώα όμορφη η Liv Tyler και οι Wonders δημιουργούν το συναίσθημα ότι είναι φίλοι μας εδώ και χρόνια.