16 Οκτωβρίου 2011

Κριτική για το Awake EP των Trash Talk

Ο Γιάννης Μόσχος γράφει για το νέο ΕΡ των Trash Talk. 

Οι Τrash Talk από το Sacramento υπάρχουν από το 2005 στο χώρο του hardcore punk, αλλά μόλις πέρυσι κατάφεραν να κάνουν το breakthrough με τον τρίτο τους δίσκο, "Eyes & Nines".

 Όπως οι περισσότερες μπάντες του χώρου, δεν έμειναν καθόλου άπραγοι μετά την κυκλοφορία του, και μπήκαν αμέσως στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το επόμενο βήμα τους, το οποίο αποτελείται από ένα EP 5 κομματιών συνολικής διάρκειας μόλις 9 λεπτών.

Ο λόγος που οι Trash Talk ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της κατηγορίας τους, είναι ότι καταφέρνουν να δώσουν ώθηση σε ένα είδος που τα τελευταία χρόνια έχει βασιστεί περισσότερο στο γενικότερο attitude παρά στη μουσική αυτή καθαυτή. Όχι ακριβώς τόσο hardcore για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς και αρκετά πιο ακραίοι για το αυτί του μέσου punk ακροατή, επιτυγχάνουν όμως να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών με κάτι άυλο: την έμπνευση. Στο "Eyes & Nines" το ταλέντο των Trash Talk να εφαρμόζουν τις ιδέες τους μέσα σε πολύ περιορισμένα πλαίσια ήταν εμφανές, στο "Awake" όμως το εξελίσσουν στο έπακρο. Το εναρκτήριο ομότιτλο κομμάτι του EP διαρκεί μόλις 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα, διάστημα όμως ικανό για να χωρέσει όλες τις αρετές τους. Έκρηξη, τεχνική, φρεσκάδα. Ό,τι καλύτερο έχουν ηχογραφήσει στη μέχρι στιγμής καριέρα τους. Το 'Slander' δε χρειάζεται παραπάνω από ένα λεπτό για να σε ισοπεδώσει, και το 'Blind Evolution' φανερώνει πόσες δυνατότητες υπάρχουν στο είδος αν καθοδηγήσεις σωστά την οργή σου. Στα 'Burn Alive' και 'Gimme Death' ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η φλόγα του συγκροτήματος, η οποία δεν προβλέπεται να σβήσει σύντομα. Στιχουργικά, το "Awake" αιχμαλωτίζει την περιρρέουσα κατάσταση της εποχής, και σίγουρα σε αφορά πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζεις.

Η οργή ήταν ανέκαθεν ο κινητήριος μοχλός του hardcore και του punk. Άλλες μπάντες έκαναν επιτυχία προσφέροντάς τη στην πιο πρωτόλεια μορφή της, και άλλες τιθασεύοντάς την και φέρνοντάς τη στα μέτρα τους. Οι Trash Talk έχουν νέες ιδέες και όραμα, που άσχετα από το που θα τους καθοδηγήσει, αυτήν τη στιγμή διαθέτουν το κατάλληλο momentum. Με το "Awake" δημιουργούν ένα EP που σου αφήνει την αίσθηση του ολοκληρωμένου, αλλά παράλληλα θέλεις πολύ περισσότερο. Σημαντική αρετή στα χρόνια της υπερπαραγωγής και της ταχείας κατανάλωσης. Το αποτέλεσμα είναι να ακούς τα 5 του κομμάτια αδιάκοπα στο repeat, ενώ φαντάζεσαι πόσο εκρηκτική κατάσταση θα δημιουργούν στις ήδη φημισμένες για την έντασή τους συναυλίες των Trash Talk. Το βίντεο του ομότιτλου κομματιού τα εξηγεί όλα.