17 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη LETHAL SAINT

O Γιάννης Καραμπάτσος είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από μια κυπριακή γνήσια Heavy Metal μπάντα και συγκεκριμένα με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Ανδρέα Κασάπη.

 Οι Lethal Saint είναι ένα συγκρότημα με αρκετές συναυλίες στο ενεργητικό τους και πολύ γνωστό στο κυπριακό και ελληνικό κοινό. Τους Lethal Saint πλαισιώνουν πέντε νέα παιδιά: ο Ανδρέας Πουγιούκας στα φωνητικά, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Ανδρέας Κασάπης στις κιθάρες και τα φωνητικά, ο Γιώργος Ηaigaz Yildizian στο μπάσο και ο Κρίστης Isseyegh στα ντραμς.
Πρόκειται για ένα φρέσκο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα, το οποίο μέσω της συνέντευξης μας μπορείτε να γνωρίσετε και εσείς καλύτερα.

1. Ξεκινώντας από το όνομα της μπάντας, LETHAL SAINT. Από που εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο όνομα για το συγκρότημα σας και αν φυσικά σας αντιπροσωπεύει;

Καλησπέρα Γιάννη σε σένα και τους αναγνώστες του blog ,
Λοιπόν η ιστορία πίσω από το όνομα του συγκροτήματος είναι κάπως αστεία! Eίχαμε τότε στο νου μας να βγάλουμε κάτι που να τελειώνει σε “Saint” και ψάχναμε με μανία τη λέξη που θα βάζαμε πρώτη. Οπόταν μια μέρα είχα μάθημα αγγλικών και καθώς μιλούσε ο καθηγητής, μου πετάει τη λέξη “Lethal” και όπως ήμουνα αφηρημένος του είπα να επαναλάβει αυτό που είπε και αμέσως το σημείωσα και μόλις έφυγα από εκεί πήρα τον Κρίστη (drummer) του το είπα και κάπως έτσι αποφασίστηκε το όνομα! Το όνομα αυτό φυσικά μας αντιπροσωπεύει, γιατί αντανακλά την μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, που αποτελούν κύριο στοιχείο του χαρακτήρα των μελών της μπάντας.

2. Πίσω στο 2006, πως ξεκινήσατε σαν συγκρότημα; Με τι βλέψεις είχατε ξεκινήσει και πως εξελίχθηκε αυτό στην πορεία;

Τα αρχικά μέλη Κρίστης Isseyegh, Χρίστος Παπαδόπουλος (κιθάρα) και εγώ (Ανδρέας Κασάπης - κιθάρα), παίζαμε μουσική μαζί από το 2004 αλλά δεν ξέραμε τι σημαίνει να είσαι σοβαρό συγκρότημα. Όμως σιγά-σιγά αρχίσαμε να οργανωνόμαστε, οι ικανότητες μας να βελτιώνονται και χάρη στη βοήθεια ενός καλού φίλου, γνωρίσαμε το τέταρτο βασικό μέλος το 2006, τον Αντρέα Πουγιούκα (φωνή), που από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι ήταν ένας από εμάς. Έτσι δημιουργήθηκε μία καλή βάση για να ξεκινήσουμε την επαγγελματική μας πορεία. Στον τομέα του μπάσου πάντα είχαμε πρόβλημα από την πρώτη μέρα που δημιουργηθήκαμε, οπότε και αποφασίσαμε να έχουμε guest-bassist μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο που θα συμπληρώσει το πέμπτο μέλος της μπάντας. Οι βλέψεις μας ήταν από την αρχή οι ίδιες, απλά να πετύχουμε όσα πιο πολλά μπορούμε και να παράγουμε Heavy Metal with balls!!

3. Θεωρείστε ένα γνήσιο heavy metal συγκρότημα αλλά συχνά-πυκνά ακούμε να σας παρουσιάζουν σαν power metal, speed metal, true metal μπάντα. Τι είδος metal πιστεύετε ότι σας αντιπροσωπεύει και σε ποιο είδος έχετε κατασταλάξει μουσικά;

Κοίτα η δική μου άποψη είναι ότι η μουσική μας είναι κάτι μεταξύ Heavy/ Power/ Speed συνδυάζοντας πάντοτε το δικό μας στοιχείο κάτι που δίνει στη μουσική μας ένα ξεχωριστό χαρακτήρα που πάνω σε αυτόν πρέπει να κτίσουμε και να στηριχτούμε για να δώσουμε στο όνομα Lethal Saint ιδιαίτερη αξία και μία δική του θέση στο χώρο του metal!!




4. Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τις επιρροές σας και σαν συγκρότημα, αλλά και σαν κιθαρίστα εσένα ξεχωριστά;

Οι επιρροές μας είναι αρκετές αλλά αυτές που μπορώ να διακρίνω ακούγοντας τα κομμάτια μας είναι: Accept, U.D.O., Iron Maiden, Judas Priest, Hittman, Helloween, Grim Reaper, Tokyo Blade, Shok Paris, Savatage, Warlock, Megadeth, Riot, Dio, Crimson Glory, Helstar, Axel Rudi Pell, Loudness, Villain και γενικά πολλή Γερμανικό, NWOBHM και US Power Metal!!
Οι προσωπικές μου επιρροές σαν κιθαρίστας πέραν από τα συγκροτήματα που ανέφερα είναι: Chastain, Randy Rhodes, Wolf Hoffman, Vinnie Moore, Jason Becker, Herman Frank, Tony MacAlpine, Vivian Campbell, Yngwie Malmsteen, Mathias Dieth και πολλοί άλλοι!!!

5. Πολλά συγκροτήματα στις μέρες μας λόγω εμπορικών σκοπών αν θέλεις, αλλά και για να ταιριάζουν με το «πνεύμα» της κοινωνίας, αλλάζουν το στυλ τους και προσαρμόζονται ανάλογα με τις περιστάσεις. Εσείς 5 χρόνια σχεδόν σαν συγκρότημα, έχετε κρατήσει ένα συγκεκριμένο 80’s στυλ, το οποίο υιοθετείτε και στην καθημερινή σας ζωή. Τι γνώμη έχεις γι΄αυτό;

Μάλιστα, επειδή το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό περί 80’ς στυλ κλπ, θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας στο θέμα. Μπορεί η μουσική που παίζουμε να στηρίζεται στην εποχή εκείνη, όμως δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που ζούμε. Στην καθημερινή μας ζωή είμαστε όπως και πάνω στην σκηνή, με απόλυτο σεβασμό στον εαυτό μας και στους γύρω μας χωρίς να προσπαθούμε να βάζουμε ετικέτα τη ζωή μας με διάφορα στυλ αναζητώντας σημασία από τον καθένα, αυτός που πραγματικά το αξίζει και είναι αυθεντικός σε αυτό που κάνει και πιστεύει πάντα ο δρόμος του θα είναι ανοιχτός για να πετύχει πολλά!!!

6. Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχετε παρουσιάσει συνολικά τρεις δισκογραφικές δουλειές. Ένα demo, ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, και φέτος ένα single με τρία τραγούδια, το Saint Strikes Back. Eπίσης, έχετε εμφανιστεί και στο tribute album των Μetalucifer. Πες μου λίγα λόγια για την κάθε δουλειά;

Ξεκινώντας από το Demo, όταν το 2006 είχαμε συμπληρωθεί σαν μπάντα αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε την πρώτη μας δουλεία. Έτσι το καλοκαίρι του 2007 στο δικό μας studio κάτω από άθλιες συνθήκες ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τα πρώτα 4 κομμάτια μας το You’re A Sinner, το Lethal Saint, το Evil Inside και το Final Prayer! Η δουλειά αυτή ήταν εξολοκλήρου δική μας παραγωγή και βγάλαμε αρχικά 100 copies τα οποία είχαν εξαντληθεί από την πρώτη συναυλία όπου έγινε το release!! Μετά κάναμε ακόμα 50 που και αυτά είχαν εξαφανιστεί στην επόμενη συναυλία που είχαμε κάνει. Ακολούθως 3 χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφόρησε το ολοκληρωμένο άλμπουμ μας σε 500 αντίτυπα και πήγε αρκετά καλά μπορώ να πω στις πωλήσεις του, αλλά και στα reviews. Έγινε σχεδόν sold out μέχρι τα Χριστούγεννα τις ίδιας χρονιάς! Υπήρχε ζήτηση από Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα γενικώς Ευρώπη ακόμα και Ιαπωνία. Σε γενικές γραμμές ήμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την κυκλοφορία αυτή. Προχωρώντας στο single “Saint Strikes Back” οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2011 με τα drums, μπάσο, πρώτη κιθάρα και φωνή να γίνονται στην Κύπρο και δεύτερη κιθάρα και κάποια σόλο να ηχογραφούνται στην Αγγλία. Την επιμέλεια του εξώφυλλου είχαμε την τιμή να αναλάβει ο πασίγνωστος Γάλλος Chris Moyen που δούλεψε με BLASPHEMY, BEHERIT, SLAYER, CRYSTAL VIPER, στο tribute to METALUCIFER και πάρα πολλές άλλες μπάντες από το '91. Κάναμε 300 αντίτυπα για την κυκλοφορία αυτή η οποία ήταν self-release με δικά μας έξοδα. Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων του single στην Αγγλία έλαβα ένα email από τον γνωστό Πολωνό παραγωγό Bart Gabriel πού ξεχωρίζει από τις δουλείες του με τους Crystal Viper, Burning Starr, Lonewolf, Sacred Steel και πολλούς άλλους, που έλεγε αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε compilation album για τους Metalucifer που θα πωλείτο στο Keep it true στην Γερμανία και φυσικά του απαντήσαμε θετικά. Έτσι τα παιδιά ηχογράφησαν τα δικά τους parts στην Κύπρο, ηχογράφησα και εγώ τα δικά μου στην Αγγλία και το στείλαμε!! Λογικά η κυκλοφορία αυτή πρέπει να εξαφανίστηκε στην Γερμανία.

7. Τι βλέψεις έχετε για το μέλλον; Ετοιμάζετε το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ; Αν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκεστε;

Για το μέλλον ευελπιστούμε ότι θα ανοιχτούν περισσότερες πόρτες για μεγαλύτερες επιτυχίες, όταν βέβαια έχουμε και το δεύτερο άλμπουμ ολοκληρωμένο. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου γράφουμε το υλικό, αλλά οι συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση γιατί υπάρχει αυτή η απόσταση που μας χωρίζει (Κύπρου- Αγγλίας), όμως τα καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα με το single οπόταν δεν είναι κάτι που μας φοβίζει ιδιαίτερα. Επίσης για το πότε θα μπούμε στο studio αν όλα πάνε καλά τέλη του καλοκαιριού!


8. Έχετε κάνει πολλές συναυλίες και σε Κύπρο, και σε Ελλάδα και στο εξωτερικό αν δεν κάνω λάθος. Η τελευταία ήταν τον περασμένο Σεπτεμβριο στην Ελλάδα, όπου ανοίξατε τη συναυλία για τους Helstar και έγινε χαμός. Εισπράξατε πάρα πολύ καλά σχόλια και σιγά-σιγά εδραιώνεστε και στην Ελλάδα σαν συγκρότημα. Πως σας φαίνονται οι συναυλίες στην Ελλάδα και πως σας αντιμετωπίζει το ελληνικό κοινό;

Είναι δύσκολο να συμπεριλάβω στα λόγια μου το πόσο εκπληκτικά περάσαμε στην Ελλάδα και το πόσο εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού!! Αυτό που εκτιμήσαμε περισσότερο απ’ όλα και στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη είναι ότι μας υποστήριξαν αγοράζοντας σχεδόν όλο το merchandise που πήραμε μαζί μας, και η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν ήμασταν πάνω στην σκηνή ήξεραν τα τραγούδια μας και χτυπιόντουσαν αλύπητα!!! Ήταν τρομερή εμπειρία ειλικρινά! Οι παραγγελίες μετά τα live αυτά αυξήθηκαν πολύ και για το λόγο αυτό εκ μέρους του συγκροτήματος θέλω να πω ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο ελληνικό και κυπριακό κοινό που μας υποστηρίζουν!!!

9. Πες μου τι σας μένει κάθε φορά από κάθε συναυλία και κάτι που σας έχει μείνει από μια πρόσφατη συναυλία; (αστείο, εμπειρία κ.τ.λ)

Μετά από κάθε συναυλία αυτό που μας μένει είναι τα σχόλια και η εκτίμηση που μας προσφέρουν οι οπαδοί μας που είναι πάντοτε κοντά μας και μας στηρίζουν κάτι που μας δίνει περισσότερη δύναμη να προχωράμε!!

Η πρόσφατη αστεία εμπειρία ήταν όταν φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη και μπήκαμε στο δωμάτιο όπου βρήκαμε ανοιχτό προφυλακτικό πάνω στο κρεβάτι πρώτον. Και δεύτερον, να πηγαίνουμε όλοι σειρά ο ένας μετά από τον άλλο στην τουαλέτα, δεν μπορείς να καταλάβεις για τι βρώμα μιλάμε μέσα στο δωμάτιο!!!χαχα!! Επίσης όταν πηγαίναμε πίσω Αθήνα μέσα σε ένα μίνι λεωφορειάκι ήμασταν 11 άτομα ο ένας κολλημένος πάνω στον άλλο και να παίζει Speed Metal και να ξεκινάμε ένα τρελό mosh μέσα στο βανάκι... Μα πετάγεται ο ένας πάνω από τα καθίσματα οι άλλοι να χτυπιούνται και να μας βλέπουνε τα δίπλα αυτοκίνητα και στις στάσεις των διοδίων και απλά οι άνθρωποι να τα χάνουν κυριολεκτικά!! Ήταν το κάτι άλλο!!!! (γέλια)



10. Τι πρόγραμμα συναυλιών έχετε στο άμεσο μέλλον;

Η μόνη σίγουρη συναυλία στο άμεσο μέλλον είναι τον Μάρτιο 2-3 στο Up The Hammers festival στην Αθήνα όπου κάνουμε support σε Shok Paris, Skyclad (UK), Pagan Altar, Warrant(D) κτλ. Εδώ είναι το facebook event: http://www.facebook.com/events/119040721504967/ .
Τώρα για τα Χριστούγεννα δεν έχει κανονιστεί κάτι ακόμη, αν ετοιμάσουμε κάτι θα το αναφέρουμε στις σελίδες μας.

11. Η τελευταία ερώτηση είναι δική σου. Κλείσε όπως εσύ νομίζεις.

Σ
τους αναγνώστες σας απλά να πω ότι για περεταίρω πληροφορίες όσο αφορά τους Lethal Saint μπορούν να επισκεφτούν τις πιο κάτω σελίδες:
Official Website: http://www.lethalsaint.com/
Myspace: http://www.myspace.com/lethalsaintmetal
ReverbNation: http://www.reverbnation.com/lethalsaint
Encyclopedia Metallum: http://www.metal-archives.com/bands/Lethal_Saint/3540259646
Facebook: http://www.facebook.com/groups/66589180317?ap=1
Επίσης εάν ενδιαφέρονται για αγορά του merchandise μας απλά να μας στείλουνε email στο lethalsaintheavymetal@gmail.com.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα Κασάπη και τους Lethal Saint για την συνέντευξη και το χρόνο τους και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά σας σχέδια.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη Γιάννη!!!
STAY FUCKING LETHAL!!!!!