28 Νοεμβρίου 2011

One Hit Wonders των 60's και 70's

Η δεκαετία του 1960 αλλά και αυτή του '70, υπήρξαν για την ιστορία της μουσικής ένας παραγωγικός οργασμός. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε τίποτα πιο cool από το να είσαι μουσικός και να παίζεις σε μπάντα! Τα είδωλα των δεκαετιών ήταν οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Black Sabbath για τους πιο hardcore τύπους, οι Doors του Jim Morrison, οι Beach Boys, οι Led Zeppelin και άλλες τόσες μπάντες που ακούγονται μέχρι σήμερα. Τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία, και ιδιαίτερα οι νέοι ασπάζονταν τη μουσική ως υπέρτατο τρόπο έκφρασης, πολλά συγκροτήματα δημιουργήθηκαν, αλλά δεν άντεξαν όλα στον χρόνο. Και δεν εννοούμε ότι τα τραγούδια τους δεν υπήρξαν διαχρονικά, αλλά ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν περισσότερες από μία επιτυχία. Για αυτό και λέγονται One Hit Wonders (= θαύματα της μίας επιτυχίας)! Σας παρουσιάζουμε τα πέντε καλύτερα, κατά την άποψή μας, και πιο αναγνωρίσιμα One Hit Wonders των δύο δεκαετιών


5. The Knack - My Sharona

Τον καιρό που οι Motorhead άρχιζαν την τεράστια επιτυχία τους, τα πέτσινα έρχονταν στη μόδα και έμπαιναν οι βάσεις για την κουλτούρα των 80's, έρχονται οι The Knack για να κατακτήσουν τις κορυφές των Charts με το My Sharona. Οι Knack έκαναν βέβαια μεγάλη χρονικά καριέρα και αρκετά reunions, αλλά κανένα άλλο τους τραγούδι δεν μπόρεσε να "δει" το My Sharona, "ούτε με κυάλια" σε επιτυχία

.

4. The Buggles - Video Killed the Radio Star (1979)

Σας θυμίζει το μόττο του MTV; Σωστά! Γιατί ήταν το πρώτο video clip που μεταδόθηκε από τον διάσημο τηλεοπτικό σταθμό, το 1981 και έκτοτε το MTV το χρησιμοποιήσε σαν catch-phrase. Μπορεί να έγινε επιτυχία τη δεκαετία του '80, όμως κυκλοφόρησε, επίσης το 1979 για να σηματοδοτήσει το τέλος της απεριόριστης επιρροής των 60's στη μουσική σκηνή. Γι'αυτό και άλλωστε βρίσκεται στη λίστα.



3. Christie - Yellow River (1970)

Tο Βρετανικό συγκρότημα μπορεί να κυκλοφόρησε 6 studio albums, αλλά έμεινε γνωστό για το Yellow River. Κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου του 1970 και σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή των Charts, και όπως επιβαλλόταν (!) εκείνη την εποχή μεταγλωττίστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.



2. The Rubettes - Sugar Baby Love (1974)

Η αλήθεια είναι πως ίσως και να μην το γνωρίζαμε αν ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του δεν το έκαναν γνωστό στην Ελλάδα , χρησιμοποιώντας το σαν τραγούδι τίτλων αρχής για το Ράδιο Αρβύλα. Πάντως, γύρω στην εποχή που ο Κανάκης και η παρέα του έπαιζαν τα μήλα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το Sugar Baby Love έφτασε στο νούμερο 1 του Βρετανικού chart, κάνοντας τους Rubettes αναγνωρίσιμους για ένα διάστημα παγκοσμίως. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε από μια βραβευμένη διαφημιστική καμπάνια κατά του Aids, και διασκευάστηκε από αρκετούς καλλιτέχνες ανά την υφήλιο.



1. The Turtles - Happy Together (1967)

Εκατοντάδες covers από όλο το φάσμα των μουσικών ειδών και χρησιμοποίηση σε δεκάδες διαφημιστικά σποτ, κάνουν το Happy Together το πιο αναγνωρίσιμο One Hit Wonder όλων των εποχών. Έμεινε στην ιστορία της μουσικής σαν το τραγούδι που έριξε το Penny Lane των Beatles από την κορυφή του αμερικανικού chart. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΑΤΟ, αλλά οι Turtles δεν έκαναν άλλη εξίσου μεγάλη επιτυχία, αν εξαιρέσουμε κάποιες παρουσίες στα charts πριν την κυκλοφορία του.