31 Δεκεμβρίου 2011

10 από τα καλύτερα άλμπουμ του 2011

'Εχασα το τρένο της Blogovision για φέτος και γράφω μια μίνι λίστα με τα άλμπουμ που άκουσα περισσότερο για να ικανοποιήσω τον ψυχαναγκασμό μου. 



Δεν είμαι σε θέση να πω ποια άλμπουμ είναι τα καλύτερα του 2011. Για να το κάνει κάποιος αυτό, θα πρέπει να έχει ακούσει, εκτιμήσει και αξιολογήσει όλες τις κυκλοφορίες. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατον, αφού κάθε χρόνο ξεπροβάλλουν εκατοντάδες νέα συγκροτήματα, νέοι καλλιτέχνες και νέα άλμπουμ από δεκάδες είδη μουσικής, και άλλα τόσα sub-genres ανά είδος. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τις ανεξάρτητες και μικρής εμβέλειας παραγωγές, η μουσική που παράχθηκε μέσα στη χρονιά που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά ήταν άπειρη. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει είναι να ξεδιαλέξει μερικές καλές κυκλοφορίες, που του/της άρεσαν και να τις ταξινομήσει σε μια λίστα. Προσωπικά ξεχώρισα πέντε δίσκους, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Ορίστε λοιπόν τα αγαπημένα μου για το 2011:

10. What Did You Expect from the Vaccines? - The Vaccines

Έχουμε ξαναγράψει για το βρετανικό συγκρότημα, στο παρελθόν, ότι ήταν μια από τις αποκαλύψεις της τελευταίας διετίας στον χώρο της indie βρετανικής σκηνής. Ο ήχος τους πηγαίνει το post-punk των προηγούμενων χρόνων ένα βήμα παραπέρα και τα radio-friendly κομμάτια τους, τους έφτασαν μέχρι το νούμερο 4 του UK albums chart. Έπαιξαν και στο Ejekt festival τον περασμένο Ιούνιο και άρεσαν ιδιαίτερα, αν και το ελληνικό κοινό δεν δείχνει ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τέτοιου είδους ήχους.
 
9. Mylo Xyloto - Coldplay

Πολλοί λένε πως υστερεί σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, πως επαναλαμβάνεται και πως του λείπει ένα single σαν το Viva La Vida για να το απογειώσει. Εγώ βλέπω το Mylo Xyloto σαν τον πιο ολοκληρωμένο και ώριμο δίσκο των Coldplay, με αρχή, μέση και τέλος. Έχει τόσο ωραία κομμάτια, τόσο καλοδουλεμένα, ώστε να προτίθεμαι να ξεχάσω το Princess of China, με τη συμμετοχή της Rihanna, που παρά τις υψηλές προσδοκίες ήταν μέτριο.

8. Blood Pressures - The Kills

Πολλοί από τους φίλους μου ακόμα τους μπερδεύουν με τους Killers... Αν έχεις ξεψαχνίσει όμως τα τρία πρώτα άλμπουμ τους και δεν σε ενοχλεί το λίγο σκοτεινό garage rock ύφος τους, δεν υπάρχει περίπτωση να τους μπερδέψεις. Το τέταρτό τους άλμπουμ, Blood Pressures, είναι ένα από τα πιο μεστά άλμπουμ της χρονιάς. Αν και η πορεία του στα chart δεν ήταν ανάλογη, οι κριτικές που έλαβε ήταν εγκωμιαστικές. Αξίζει μια ευκαιρία, ακόμα και αν είναι από τους λιγότερο εμπορικούς δίσκους της λίστας.

7.Νoel Gallagher's High Flying Birds - Νoel Gallagher's High Flying Birds

Άλλη μια βρετανική κυκλοφορία στη λίστα μας, το ομότιτλο άλμπουμ του νέου πρότζεκτ του Noel Gallagher των Οasis. Aφού ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το συγκρότημα, ξεκίνησε να χτίζει ένα act στο οποίο μπορούν να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που τον έχουν αναδείξει σαν έναν από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του. Άλμπουμ που ακούγεται εύκολα, στη γνωστή συνταγή το μόνο που περιμένουμε είναι να πειραματιστεί λίγο περισσότερο στο μέλλον προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία, όπως έκανε, μάλλον επιτυχώς ο αδερφός του, Liam και οι υπόλοιποι πρώην Oasis στους Beady Eye.

6. Different Gear, Still Speeding -Βeady Eye

Με ένα δυναμικό άλμπουμ, οι πρώην Oasis πλην του Noel, μπορεί να μην έβγαλαν κάποια σούπερ επιτυχία με παρουσία στα charts, αλλά πειραματίστηκαν με τραγούδια όπως το Beatles and Stones. Μην φανταστείτε, ριζικές αλλαγές στον ήχο τους, απλά πήγαν τη μουσική τους λίγο πιο πέρα, κάτι που ο Noel απέφυγε να κάνει, προτιμώντας τη σιγουριά της δοκιμασμένης λύσης. Επειδή το πείραμα λοιπόν ήταν πετυχημένο, εμείς τους επιβραβεύουμε, ακόμα και αν ο Noel "κέρδισε" τα charts.

5. 21 - Adele

Δεν γίνεται να φτιάξεις λίστα με τα καλύτερα του 2011 χωρίς να συμπεριλάβεις την Adele. Απίστευτες ερμηνείες σε μελωδικά κομμάτια, ανεπανάληπτη για την εποχή μας εμπορική επιτυχία και αναγνώριση από ετερόκλητα και ανομοιογενή μουσικά κοινά. Πραγματικά, η Adele φέτος πέτυχε ό,τι ονειρεύεται ο κάθε νέος καλλιτέχνης και έθεσε ακόμα πιο γερές βάσεις (οι πρώτες είχαν τεθεί πριν 2 χρόνια με το ντεμπούτο της) για μια ασύλληπτη καριέρα. Στα ελάχιστα αρνητικά του άλμπουμ ίσως να έβαζα το cover του Lovesong των Cure, το οποίο περίμενα λίγο διαφορετικό.

4. El Camino - The Black Keys

Έξυπνη και ευφάνταστη μουσική: αυτές είναι οι δύο λέξεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηρίσουν το έβδομο άλμπουμ από το αμερικανικό duo, που αιθεροβατεί ακόμα μια φορά ανάμεσα στο blues, το electro και το alternative rock. Στα highlight του άλμπουμ, εκτός από το single Lonely Boy, που έφτασε μέχρι και το νο. 1 του αμερικανικού rock chart, θα έβαζα και το Little Black Submarines: ένα κομμάτι που θυμίζει από ... Αnimals μέχρι Classic Rock. Αναμφίβολα ένα από τα δυνατότερα άλμπουμ του 2011.

3. The Hunter - Mastodon

Τη στιγμή που οι Metallica ετοίμαζαν πυρετωδώς τη χειρότερη κυκλοφορία τους, όλων των εποχών μαζί με τον Lou Reed, ονόματι Lulu, οι Mastodon κυκλοφόρησαν το απόλυτο μέταλ άλμπουμ για το 2011. Μπορεί από το δίσκο να απουσιάζει το μεγάλο hit, ωστόσο χωρίς επιφυλάξεις μπορούμε να διακρίνουμε ένα instant classic, σε ένα χώρο που οι πραγματικά αξιοσημείωτες κυκλοφορίες είναι πλέον λίγες.

2. Macho Libre - Planet of Zeus

Λένε πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Τι άλλο να πούμε για τους Planet of Zeus; Tα έχουμε πει όλα εδώ. Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.





1. Wasting Light - Foo Fighters

Πρόκειται για το καλύτερο άλμπουμ όχι απλώς του 2011 αλλά και της τελευταίας πενταετίας για τη ροκ. Ηχογραφήθηκε σε ... γκαράζ με αναλογικά μέσα, παρόλα αυτά κατέκτησε το κοινό της ροκ παγκοσμίως στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων παραγωγής, του Ίντερνετ και των iTunes. Προτάθηκε για έξι grammy. Άγρια κομμάτια με ροκ διαθέσεις και old school καταβολές συνθέτουν ένα άλμπουμ που δεν του λείπει απολύτως τίποτα. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου οι Foo Fighters δεν έχουν τόσο μεγάλο κοινό, τα μεγαλύτερα ροκ site το αναγνωρίζουν σαν άλμπουμ της χρονιάς. Αν όχι αυτό ποιο;

Υ.Γ.: Θα ήθελα να συμπεριλάβω και το I'm With You των Peppers στη λίστα, ωστόσο φέτος υπήρχαν αρκετά καλύτερες κυκλοφορίες και οι Red Hot Chili Peppers, τηρουμένων των αναλογιών μας απογοήτευσαν.