1 Δεκεμβρίου 2011

Κόκκινη Κορδέλα

Κάθε χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας μάστιγας των σύγχρονων κοινωνιών που ονομάζεται AIDS.

Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να ούτε να υπενθυμίσω ότι η χρήση προφυλακτικού δεν είναι αποκλειστικά τρόπος αντισύλληψης, αλλά ούτε και για να αποδείξω επιστημονικά ότι τα στερεότυπα που συσχετίζουν τον ιό αποκλειστικά με ομοφυλόφιλους και ναρκομανείς είναι λανθασμένα. Ας το κάνουν αυτό άλλοι, πιο σχετικοί.

Το AIDS είναι μια ασθένεια, η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους, θρύλους στο χώρο τους και "κοινούς θνητούς". Ας δούμε μερικές περιπτώσεις, όπου η τέχνη και η ποπ κουλτούρα έχουν ασχοληθεί με τον ιό.

Η ταινία Philadelphia(1993)


Ήταν η ταινία που καθιέρωσε τον Τομ Χανκς στην ελίτ του αμερικανικού κινηματογράφου. Στιγματίζει την προκατάληψη, την άγνοια, την απανθρωπιά που διακατείχε την κοινωνία, όταν ο ιός άρχισε να κάνει την εμφάνισή του. Μέσα από όλα αυτά και το σκοτάδι που τα περιβάλλει, αναδεικνύεται μια άλλη πλευρά της ανθρώπινης φύσης που υποφέρει, σε αρκετές περιπτώσεις συγχωρεί, και στο τέλος δικαιώνεται. Συγκλονίζει η σκηνή του μονολόγου στον ήχο του La Mamma Morta της Μαρία Κάλλας, από την οποία αναδύονται σε κλιμάκωση το μελαγχολικό χαμόγελο, ο πόνος και η τραγωδία.


 

To μιούζικαλ Rent


 Είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε με ελληνικό καστ και αρκετά καλή μετάφραση και ερμηνείες πρόσφατα. Αν και το Aids δεν είναι το βασικό θέμα του έργου, παρουσιάζεται σαν το εμπόδιο στην μποέμικη ζωή που κάνουν οι πρωταγωνιστές. Το AIDS είναι η δυσκολία που όπως κάθε ανίατη ασθένεια αρχικά ενώνει και εσχάτως χωρίζει οριστικά ανθρώπινα όντα.
H ροκ όπερα, έχει αποσπάσει βραβείο Πούλιτζερ και αρκετά Τόνυ στην πορεία της στο Μπρόντγουεϊ.


Freddie Mercury - The Show Must Go On


Ποιος δεν έχει ακούσει για τον τραγικό πρόωρο θάνατο του τραγουδιστή των Queen; Υπήρξε η περίπτωση που ο κόσμος αναφώνησε στην ιδέα ότι ακόμα και αν είσαι παγκοσμίου φήμης ροκ σταρ κινδυνεύεις από την ασθένεια. Θα ήθελα να σταθούμε στο κομμάτι Show Must Go On. Παρότι όλοι το γνωρίζουν και το έχουν ακούσει, σε διάφορες περιπτώσεις από αποχωρήσεις παικτών ριάλιτι σόου μέχρι σε αφιερώματα για ποδοσφαιριστές που αποσύρονται από την ενεργό δράση, σχετικά λίγοι γνωρίζουν για ποιο λόγο γράφτηκε. Το κομμάτι έγραψε ως επί το πλείστον ο Brian May σαν χρονικό της υπεράνθρωπης προσπάθειας του Freddie Mercury να τραγουδά και να διασκεδάζει τους θαυμαστές του, παρότι πλησίαζε το τέλος της ζωής του, καταβεβλημένος από την ασθένεια.



Ο Magic Johnson

 Σουπερ σταρ, θύμα προκατάληψης, πρέσβης της ελπίδας


Ακόμα μνημονεύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες που πάτησαν τα παρκέ. Όταν διαγνώστηκε με ΗΙV και η ανακοίνωσή του να απομακρυνθεί από τα γήπεδα λόγω του ότι ήταν οροθετικός, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους φίλους του αθλήματος και όχι μόνο. Μέχρι τότε, η νόσος ήταν αποκλειστικά - για την κοινή γνώμη-, "πάθημα" των gay. Πώς γινόταν ένας αθλητής-είδωλο, γνωστός για τις γυναικείες του κατακτήσεις, να είναι φορέας του AIDS;
Η αλήθεια είναι πως έπεσε θύμα προκατάληψης ακόμα και από συναδέλφους του, που όταν αποφάσισε να επιστρέψει δεν τον ήθελαν πίσω στα παρκέ. Ο Μagic, ωστόσο, κατάφερε με τη λήψη ισχυρών κοκτέιλ φαρμάκων να ξεπεράσει την ασθένεια, και να μην νοσήσει τελικά ποτέ.
Από την απόσυρσή του από τα γήπεδα και έπειτα, έχει υπάρξει πρέσβης της πρόληψης κατά του ιού.