25 Δεκεμβρίου 2011

Κριτική για το Coming Into Land απο TV Smith

Ο Σάκης Αλεξανδρόπουλος γράφει για ένα δίσκο που έπεσε τυχαία στα χέρια του και για τα συναισθήματα που αυτός του δημιούργησε.



Μόλις έπεσε στα χέρια μου αυτός ο δίσκος και βλέποντας το όνομα του καλλιτέχνη  στο εξώφυλλο του δίσκου, μου ήρθε η εικόνα ενός υπερήλικα, με σκισμένα παντελόνια και δερμάτινο μπουφάν να παίζει Punk και ανατρίχιασα. Όλα όμως άλλαξαν με το που ξεκίνησε ο δίσκος.
Τι και αν έχουν περάσει 30 + χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του με τους Adverts, τραγουδώντας το Gary Gilmores eyes, για τον περίφημο αμερικάνο δολοφόνο, η μουσική του Coming Into Land, είναι τόσο φρέσκια που πολλά σύγχρονα συγκροτήματα, θα πουλούσαν και την ψυχή τους στον διάβολο για να τα καταφέρουν.
Το Coming Into Land, δεν έχει καμία σχέση μουσικά με την εποχή που έγινε γνωστός  ο Smith. Την εποχή δηλαδή των Punk super groups όπως οι Buzzcocks, Blondie, The Clash, The Cramps, Dead Kennedys, Misfits και άλλων δοξασμένων ονομάτων, αλλά αυτό είναι και όλο το θέμα. Φανταστείτε έναν άνθρωπο, με όλα αυτά τα χρόνια να τον βαραίνουν, γαλουχημένο μουσικά σε μια τελείως διαφορετική μουσικά εποχή, να έχει την ικανότητα, να παράγει μουσική, την οποία μπορεί να αφομοιώσει και αυτός που έχει το ένα τρίτο της ηλικίας του.  Επομένως, κλείνουμε το στόμα μας, ανοίγουμε τα αυτιά μας και ακούμε αυτόν τον πανέμορφο δίσκο, που αποτελείται από 12 «διαμάντια»  που κάθε άλλο από ακατέργαστα είναι. Απλά σκεφτείτε πως μέσα τους κρύβουν την τριαντάχρονη εμπειρία και την αγάπη ενός ανθρώπου για την μουσική του.
Ο δίσκος περιέχει τραγούδια που θα σας ξεσηκώσουν όπως τα , Deactivate Autoslave, Headhunters, άλλα όπως το Probably που θα σας κάνουν να σκεφτείτε και άλλα  που θα σας κάνουν να ερωτευτείτε και να αναπολήσετε. Παρά τα χρόνια του, η φωνή του Smith μπορεί και προσαρμόζεται σε κάθε τραγούδι, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει να γίνεται μονότονη και κουραστική. Γενικά, ακούγοντας  το Come Into Land, παρατηρώ μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ικανοποίησης του Smith, ξεπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την αγάπη που του έχει δώσει το κοινό του όλα αυτά τα χρόνια. Άνετα θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον δίσκο αυτόν με το, You Are The Quarry, του Morrissey από το 2004, όσον αφορά την απήχηση η μουσική του στο εξωτερικό.
Με λίγα λόγια όποιος ξεκινήσει να ακούσει το Coming Into Land του TV Smith, δεν θα θέλει να τελειώσει και θα τον λατρέψει όπως έκανα και εγώ και πολλοί άλλοι στη Αγγλία και την Γερμανία, όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει τις πρώτες μέρες του 2012.
Picks: Worn, Man Down, Headhunters.