21 Ιανουαρίου 2012

Sundance Festival 2012: Indie σινεμά και μουσική

Το Sundance Film Festival είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μουσική για ακόμα μια χρονιά κατέχει εξέχουσα θέση στη θεματολογία των φιλμς.


Από το 1978, που διεξάγεται, έχει αποτελέσει το βήμα για ανερχόμενους και όχι μόνο κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, για να διαβιβάσουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό. Με τη λέξη ευρύ, ας μην πηγαίνει το μυαλό μας σε ασφυκτικά γεμάτες κινηματογραφικές αίθουσες σαν εκείνες που αντικρύζουμε σε blockbuster τύπου Χάρυ Πότερ ή Twilight. Αναφερόμαστε σε έργα (ταινίες, ντοκιμαντέρ) που απευθύνονται σε σχετικά περιορισμένο κοινό, αν και η (μη) εμπορική τους επιτυχία τους αποτελεί περισσότερο θέμα μάρκετινγκ και λιγότερο ελλιπούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, ή δύσπεπτου περιεχομένου.

Στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, η μουσική είναι πολύ διαδεδομένος θεματικός άξονας. Άλλωστε, μουσική και κινηματογράφος από τη δημιουργία κιόλας της έβδομης τέχνης,υπήρξαν πολύ κοντά μεταξύ τους. Το Sundance Film Festival ως Μέκκα του αμερικανικού, αλλά και παγκόσμιου ανεξάρτητου κινηματογράφου, δεν θα μπορούσε παρά να "τιμά" τη μουσική. Κάθε χρόνο, στο Sundance παρουσιάζονται ταινίες, που έχουν σαν θέμα τη μουσική, ως βιομηχανία, ως τέχνη και ως πηγή λαϊκής κουλτούρας. Παράλληλα, διεξάγονται ομιλίες, συζητήσεις και προβολές σχετικές με τη μουσική, αλλά και τη σχέση αυτής με το σινεμά.

Φέτος, το φεστιβάλ διεξάγεται από τις 19 ως τις 29 Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που ο Mainstream κινηματογράφος ζει πυρετωδώς σε ρυθμούς Όσκαρ και λοιπών βραβεύσεων. Ξεχωρίσαμε 4 ταινίες μεγάλου μήκους και 1 ντοκυμαντέρ, οι οποίες ξεχωρίζουν και ασχολούνται με τη μουσική:


Ι Am Not a Hipster
[imdb]

Στη σκηνή της indie μουσικής του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ένας νεαρός και ταλαντούχος τραγουδιστής και συνθέτης ανακαλύπτει το τι σημαίνει δημιουργικότητα, ενώπιος με μια προσωπική του τραγωδία.

του Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, 91 λεπτά



El Ultimo Elvis
 [imdb]

"Ο Τελευταίος Έλβις" είναι μια ταινία αργεντίνικης παραγωγής, που επικεντρώνεται στη ζωή ενός μιμητή του Έλβις στο Μπουένος Άιρες. Ένα ατύχημα κάνει το μεσήλικα άνδρα να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του.

του Αρμάντο Μπο, 92 λεπτά


Shut Up and Play the Hits

 [imdb]

 Ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στην τελευταία συναυλία του ελέκτρο-ποπ συγκροτήματος LCD Soundsystem στις 2 Απριλίου του 2011. Παράλληλα, κάνει μια εκτενή προσωπογραφία του James Murphy και στους λόγους που τον ώθησαν να αποσυρθεί από το πρότζεκτ.

των Γουίλ Λόβλεϊς και Ντύλαν Σάουθερν, 105 λεπτά


California Solo
[imdb]

Ένας Βρετανός μουσικός, εκπρόσωπος της Brit Pop ζει στο Λος Άντζελες εδώ και χρόνια. Εργαζόμενος σε αγρόκτημα, πλέον πιάνεται να οδηγεί μεθυσμένος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την απέλαση. Στην προσπάθειά του να μείνει στις ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους δαίμονες του παρόντος και του παρελθόντος του.

του Μάρσαλ Λίβαϊ, 93 λεπτά




Filly Brown
[imdb]

Η ιστορία μιας νεαρής "ποιήτριας του δρόμου" που είναι έτοιμη να ξεκινήσει την καριέρα της στη δισκογραφία. Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα διλήμματα που συνεπάγεται ένα τέτοιο βήμα, όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην οικονομική ανάσα που της προσφέρει η μεγάλη δισκογραφική και τους ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει να φτάσει μέχρι εδώ.

του Γιούσεφ Ντελαρα